4 Followers
12 Following
renehasekamp

Rene Hasekamp

I read books (and place a review here afterwards) in the following categories Mystery/Detective, British literature (mostly older books, from Gutenberg.org), Adventure, some Dutch lieterature and more.

My top favorite writers are John Galsworthy, Wilkie Collins, Charles Dickens, but among my five-star reviews you will also find (debuts of) contemporary writers. A recent example is Gillian Flynn. I mostly read ebooks.

 

Currently reading

King Bhumibol Adulyadej: A Life's Work
Dominic Faulder, Nicholas Grossman
Progress: 96/400 pages
The Jacques Futrelle Megapack: 47 Tales of the Thinking Machine and Others
Jacques Futrelle
Progress: 905/1417 pages
De donkere kamer van Damokles - Willem Frederik Hermans Een grandioos boek! En een echte page-turner, maar ook prachtig geschreven. Van de eerste tot de laatste bladzijde spannend en boeiend. De personen zijn erg goed uitgewerkt. Een glimp van het verhaal: een wat "ingeslapen" sigarenhandelaar komt aan het begin van de oorlog in contact met een Nederlandse militair die sprekend op hem lijkt, en die hem een aantal opdrachten gaat geven in het kader van het verzet. In de oorlog wordt de sigarenhandelaar (twee keer) door de Duitsers, en na de oorlog door de Nederlanders gearresteerd. Wat is er aan de hand? Is er sprake van een persoonsverwisseling? Wie is er "goed" en wie is er "fout"? Wie kan eigenlijk voor hem getuigen? Hij heeft een foto gemaakt van zichzelf en de opdrachtgever, in een spiegel. Zijn lot hangt af van wat er precies op die foto staat. Hierboven heb ik een paar zaken aangegeven die spelen in het boek. Het is zo goed geschreven, dat je het niet kunt neerleggen. Omdat je nu eenmaal ook andere verplichtingen moet nakomen, liggen er tussen mijn eerste kennismaking met het boek en de laatste bladzijde toch nog enkele dagen. Ik kan me uit de laatste jaren geen boek herinneren dat me zo geboeid heeft. Destijds heb ik de film wel gezien, maar daarin is de voortdurende spanning wat er nu precies aan de hand is veel minder aanwezig. En de laatste scene uit de film komt (gelukkig!) niet in het boek voor. Kortom, ook als je de film al gezien hebt moet je het boek lezen! De vijf sterren zijn wat mij betreft ten volle verdiend. Ik ben niet zo'n liefhebber van Nederlandse litteratuur, maar dit is een zeer duidelijke uitzondering!